miércoles, 7 de enero de 2015

12:19, 29 DE NOVEMBRE DE 2013

Hola i benvinguts al Racó de la llengua. Com cada dues detmanes, hui tenim una nova entrada a favor del valencià. En aquest cas és un altre article d'opinió (no el que ens van demanar el blog Librería Lunática, eixe serà el pròxim).


12:19, 29 DE NOVEMBRE DE 2013

No se quin dia es publicarà aquest article, però ara mateix, en el moment en que l'escric, fa 372 dies, és a dir 8928 hores, és a dir 535680 minuts, o el que és el mateix, 32140800 segons que RTVV va fer aquell fos en negre que va suposar la mort d'aquest televisió pública en valencià i a més l'atur de tots els treballadors del mitjà de comunicació.

Fa uns dies, al portal FormulaTV.com vaig veure un documental sobre el tancament de Canal 9. En aquest podia veure's a Beatriz Garrote, la portaveu de les víctimes de l'accident del metro a València el dia 3 de juliol de 2006, haver d’entrar al plató corrent per una porta lateral. Sincerament, crec que es indignant que aquestes coses ocórreguen a la comunitat. Com pot ser que aquell dia l'informatiu entrara en la pròxima visita del papa Benet XVI a València i no amb l'accident de metro que va suposar la mort a 43 persones?

És molt fort que a una comunitat com la Comunitat Valenciana no tinguem un canal de televisió en la nostra llengua. A totes les altres comunitats bilingües tenen els seu propi canal en el seu respectiu idioma (TV3 a Catalunya, ETB al País Basc, CRTVG a Galicia i IB3 a les Illes Balears), per no parlar de les comunitats que no tenen una llengua pròpia, però si un canal autonòmic (com Telemadrid a Madrid).

En fi, el que vull dir en aquest article és que necessitem un canal de televisió en valencià, ja que el govern de la nostra comunitat ha matat (i utilitze aquest verb tan fort per reivindicar el meu descontent) la nostra forma d’aprendre, entretenir-nos i divertir-nos en la nostra llengua.
Al cap i a la fi per ells sols era un canal en valencià, llengua que no saben parlar, i que si saben els dona vergonya mostrar.

Per acabar aquest article sols vull donar ànims a tots els treballadors que van ser acomiadats aquell fatídic 29 de novembre i vull dir que estic completament segur que aquell fos en negre a les dotze i vint-i-nou minuts d'aquell dia no serà l’últim que vorem de RTVV, perquè estic completament segur que RTVV tornarà i amb més força de la que tenia en els seus últims moments.

I per tots aquells que ajudaren a tancar la televisió pública valenciana per no tancar un hospital o una escola o institut vull dir-los que el que heu de fer és, amb tots els diners que heu estalviat de Canal 9, mantindre els col•legis, hospitals i instituts en les condicions necessàries per a que els alumnes, professors, metges i malalts estiguen bé al seu lloc de treball o atenció educativa i sanitària.

Carlos Merenciano del blog TV en cada momento

Com l'altre article este també està escrit pel nostre amic Carlos. Si us agrada la televisió, passeu pel seu blog, que està molt bé.

I això és tot... Adéu i fins d'ací dos setmanes en el Racó de la llengua.

8 comentarios:

 1. Mi... no... entender... nada :B jiji! besitos

  ResponderEliminar
 2. ¡Buenas! Estoy buscando blogs literarios y de reseñas y encontré el tuyo, me gusta lo que publicas, así que me quedo y te invito a mi blog de opiniones breves sobre los diferentes libros que voy leyendo. Espero que no te moleste mi comentario! Un beso, te leo! :)

  ResponderEliminar
 3. He podido entender un poco... xd. Es una pena que vuestra comunidad no tenga canal de televisión, hasta Murcia tiene xd. Un saludo.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Ya, es una pena porque así no podemos ver la tele en nuestra lengua casi nunca.

   Eliminar
 4. ¡Hola chicas!
  La verdad es que nos parecen fatal que se quite el canal autonomico, sobre todo si es una comunidad con una segunda lengua pues es deber de la comunidad preocuparse de la cultura.
  Además no solo por eso, en Telemadrid hay programas dedicados a los vecinos de Madrid, los barrios y esas cosas y suponemos que en Canal 9 también los habría, así que me parece muy mal que lo quiten.
  Creo que hemos entendido el articulo bien, si no corregidnos :)
  Besitos ♥
  -Librería Lunática

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Sí, sí, lo habéis entendido perfectamente jaja.
   Y sí, tenéis razón,había algunos programas dedicados solo a la Comunidad y sobre los valencianos, pero bueno... que le vamos a hacer.

   Eliminar